Ticket Vending Machine (TVM)

Billettmaskin , også kjent som en billettsalgsmaskin (TVM) , er en salgsautomat som produserer billetter . For eksempel disponerer billettmaskiner togbilletter jernbanestasjoner , transittbilletter tunnelbanestasjoner og trikkbilletter ved noen trikkestopp og i noen trikker. Den typiske transaksjonen består av en bruker som bruker skjermgrensesnittet til å velge type og antall billetter og deretter velge en betalingsmetode for enten kontanter , kredittkort / debetkort eller smartkort . Billetten eller billettene er trykt og dispensert til brukeren.

For å oppmuntre til bruk av billettmaskiner og redusere behovet for selgere, kan maskinprisene i noen tilfeller være lavere enn ved billettkasse.

I mange land der tog og bytransportbilletter opererer i stor grad på ære systemet (med håndhevelse av roving inspektører eller ledere), er det også maskiner på stasjoner (eller i kjøretøy) bare for å validere billetter. Dette er for situasjonen hvor man kjøper en billett på forhånd og bestemmer seg for å bruke det senere. Vanligvis er billetten tidsstemplet for å bestemme gyldighetsperioden. Et vanlig problem er å glemme å validere og deretter bli bøtelagt som om man ikke hadde noen billett i det hele tatt.

Billettmaskiner som ikke er i bruk eller aksepterer bare eksakt endring, medfører tap for transportleverandører. Billettsystemer på trikk i Melbourne , for eksempel, går ofte ut av forandring når passasjerer bruker et høyere forhold på $ 2 og 50c mynter, som tømmer billettmaskinen med mindre mynteverdier (10c, 20c). Passasjerer trenger ikke å kjøpe billetter på trikk når bilmaskene går tom for endring.

Slike maskiner er vanligvis ikke brukt i USA. Nesten alle amerikanske massetransittnettverk som opererer på æreordningen, forventer at brukerne skal kjøpe billetter umiddelbart før bruk. Vanlige ryttere kan unngå ulempen ved å kjøpe perioden går på forhånd (ofte fra de samme maskinene som selger daglige eller engangsbilletter). Nylig har imidlertid en håndfull regionale jernbanesystemer som Metrolink vedtatt bruk av valideringsmaskiner for minst noen billetttyper.

Billettsystemer brukes ofte i bilparkering, så vel som de som utsteder gratis billetter - for eksempel de for virtuell kjøre .