London lanserer verdens første kontaktløse betalingsordning for street-utøvere

Her er et uhell av det kontanterløse samfunnet du kanskje ikke tidligere har tenkt på: den ydmyke gateutøveren. Når alt kommer til alt, hvis flere av oss betaler oss med smarttelefoner og kontaktløse kort, hvordan kan vi gi reservedelskifte til musikere på t-banen? London har en løsning: en ny ordning som utnytter utøvere med kontaktløse betalingsterminaler.

Prosjektet ble lansert i helgen av byens borgmester, Sadiq Khan, og er et samarbeid med Busk In London (et profesjonelt organ for buskers) og det svenske betalingsselskapet iZettle (som ble kjøpt denne måneden av PayPal for 2,2 milliarder dollar). Et utvalg av utøvere har prøvd iZettles kontaktløse lesere på gatene de siste ukene, og Khan sier nå at ordningen vil bli rullet ut over Londons 32 bydeler.

Charlotte Campbell, en full-time street performer som var en del av rettssaken, fortalte BBC News at den nye teknologien "hadde en betydelig innvirkning på bidragene." Sa Campbell: "Flere mennesker enn noensinne tap-til-donere mens jeg synger, og ofte, når en person gjør det, følger en annen. "

Leserne må være koblet til en smarttelefon eller nettbrett, og godta utbetalinger av faste beløp (fastsatt av den enkelte utøver). De jobber med kontaktløse kort, telefoner og til og med smartwatches. Det er ingen detalj ennå på hvor mange lesere som vil bli gitt til Londons gatevakere, eller om de må betale for leserne selv.

Selv om enkeltpersoner noen ganger setter opp sine egne kontaktløse betalingssystemer (og i Kina, er det ikke uvanlig å se streetartister og tiggere bruke QR-koder for å be om mobiltips), dette synes å være den første ordningen i sin art som er spurt av en bymyndighet.

"Busking hjelper nye artister til å finpusse sitt talent og gir dem sjansen til å utføre foran store antall mennesker," sa Khan i en pressemelding. "Jeg er glad for at iZettle har valgt London for å lansere denne innovative ordningen - slik at kunstnere kan godta donasjoner med kortbetaling, samt kontanter. Nå vil flere londonere kunne vise sin støtte til hovedstadens briljante, talentfulle streetartister. "

Selv om street performers vil kunne tilpasse seg denne endringen, er det også verdt å tenke på de som ikke vil, som de hjemløse. Eksperter sier at hvis mynter og notater forsvinner fra byens gater, vil det være enda en barriere som holder fattige ut av samfunnet. Hvis du ikke har en bankkonto eller tilgang til internett, hvordan skal du bo i en verden uten penger? Det er et spørsmål vi har ennå å svare på.